fbpx
Kodit

Uudiskohdetta ostamassa? Näin asunto-osakkeen ostoprosessi etenee!

Asuinalue vaikuttaa mukavalta, asuinneliöitä on passelisti, ja hintakin sopii kukkaroon. Vaikka asuntoa tai itse asiassa edes koko rakennusta ei vielä ole, havainnekuvat näyttävät lupaavilta – ja mikä parasta – pintamateriaaleihin ja muihin sisustusratkaisuihin pääsee itse vaikuttamaan. Uutuuttaan kiiltelevät pinnat, upouudet kalusteet eikä edes remontteja lähivuosina tiedossa. Kuulostaa hyvältä!

Miten uudiskohteen ostaminen etenee? Entä minkälaisia asioita on hyvä huomioida? Kun ostat uudiskohteen meiltä Siklalta, prosessi etenee seuraavin askelin:

Tee ennakkovaraus

Uudiskohteen voi ostaa valmiina, rakentamisvaiheessa tai jo silloin, kun kohde on vasta ennakkomarkkinoinnissa. Ennakkomarkkinoitava uudiskohde on vielä suunnitteilla, mutta silloin kohteesta on saatavilla jo pohjapiirustuksia ja suuntaa antavia havainnekuvia.

Kun haluat ostaa ennakkomarkkinoinnissa olevan kohteen, voit tehdä siitä ennakkovarauksen. Varaussopimuksen yhteydessä maksat 2000 euron suuruisen varausmaksun. Ennakkovaraus ei sido sinua mihinkään – jos haluat peruuttaa varauksesi, ennakkomaksu palautetaan sinulle. Näin tapahtuu myös silloin, jos kohteen rakentaminen ei syystä tai toisesta käynnisty. Mikäli asuntokauppa toteutuu, varausmaksu vähennetään kauppahinnasta.

Jo ennakkovarausta tehdessäsi pääset tutustumaan myös tulevan kotisi sisustus- ja pintamateriaalivaihtoehtoihin. Varsinaisten valintojen aika koittaa kuitenkin vasta sitten, kun olet allekirjoittanut asunnon kauppakirjat.

Allekirjoita kauppakirjat

Kaupantekoon siirrytään siinä vaiheessa, kun kohteella on riittävästi ennakkovarauksia ja kun rahoittajapankin kanssa on allekirjoitettu RS-sopimus. RS-järjestelmä on asuntokauppalakiin perustuva rakentamisvaiheen suojajärjestelmä. Se tuo turvaa sinulle, joka teet sitovan kaupan asunnosta jo silloin, kun se on vasta rakennusvaiheessa. Käytännössä RS-järjestelmä turvaa siis sen, että kotisi rakentuu sovitun mukaisesti.

Toisin kuin olemassa olevaa asuntoa ostettaessa, uudiskohteen kauppahinta maksetaan osissa. Maksueriä on yhteensä kuusi, ja ne jakautuvat maksettavaksi sen mukaan, miten rakentaminen etenee. Kun allekirjoitat kauppakirjan, maksat myyntihinnan ensimmäisen erän. Seuraavat erät maksat rakennushankkeen edetessä ja viimeiset kaksi erää vasta sitten, kun asunto on lähes muuttovalmis ja olet päässyt sen tarkastamaan.

Valitse sisustusmateriaalit

Kun kauppakirja on allekirjoitettu, on aika siirtyä sisustusmateriaalien valintaan. Siklalla kohteen kauppahintaan kuuluu kattava valikoima laadukkaita sisustus- ja pintamateriaaleja, joista voit valita mieleisesi. Monipuolisen Basic-malliston vaihtoehdot kuuluvat asuntosi hintaan, Premium- ja Exclusive-mallistoista voit tehdä haluamiasi valintoja lisähintaan.

Kiintokalusteiden lisäksi pääset valitsemaan esimerkiksi lattiamateriaalin, työtasot, laatat, vesikalusteet, väliovet ja vetimet makusi mukaan. Erilaisia laattamateriaaleja, laattavärejä ja tehostelaattoja yhdistelemällä luot haluamasi tunnelman kylpyhuoneeseen. Makuuhuoneiden ilmettä muokkaat tehosteseinillä; käytettävissäsi ovat Tikkurilan värisävyvaihtoehdot. Lattiaksi voit valita laminaatin, vinyylilankun tai vaikkapa parketin – värivaihtoehtoja on yhteensä yli kolmekymmentä. Keittiön ilmettä voit muokata kaapistojen, työtasopintojen ja välitilaminaatin lisäksi myös kodinkoneiden ja kylmäkalusteiden ovimateriaaleilla. Ja mikäli asuntoosi kuuluu sauna, pääset valitsemaan myös laudemallin ja seinäpaneelimateriaalit.

Sisustussuunnittelijamme on apunasi kotisi väri- ja materiaalivalinnoissa, joihin saat yksilöllistä opastusta omalla sisustusstudiollamme. Sisustustapaamisessa käyt yhdessä sisustussuunnittelijamme kanssa läpi tulevan kotisi pohjapiirroksen, kalustekuvat ja myös mahdollisen pihasuunnitelman. Sisustusstudiolla pääset tutustumaan tarjolla oleviin väri-, pinta- ja materiaalivaihtoehtoihin. Lisäksi voit tutustua mallikeittiöön, jotta valintojen tekeminen olisi mahdollisimman helppoa. Erilaisia pintamateriaalivaihtoehtoja on tarjolla runsaasti, mutta mikäli et itse halua tehdä valintoja, sisustussuunnittelijamme voi tarvittaessa tehdä valinnat puolestasi.

Jos haluat tehdä pintamateriaalivalintojen lisäksi isompia muutoksia rakenteilla olevaan kotiisi, selvitetään myös niiden mahdollisuus tässä vaiheessa. Mikäli toivomasi muutostyöt ovat mahdollisia, saat niiden toteuttamisesta erillisen tarjouksen.

Lisähintaiset sisustusvalinnat ja muut mahdolliset muutostyöt laskutetaan sinulta erikseen.

Tutustu tulevaan kotiisi ja naapureihisi

Uudiskohteen ostajat istuvat saman pöydän ääreen siinä vaiheessa, kun neljäsosa taloyhtiön huoneistoista on myyty. Kokouksessa saat kuulla, miten rakennustyöt etenevät, ja lisäksi pääset valitsemaan myyjästä ja rakennuttajasta riippumattoman, ostajia edustavan rakennustyön tarkkailijan ja tilintarkastajan.

Ensimmäisen kerran pääset tutustumaan tulevaan kotiisi silloin, kun rakentaminen on vielä käynnissä. Varsinaisen muuttotarkastuksen vuoro on juuri ennen viimeisen maksuerän erääntymistä. Muuttotarkastuksen aikana pääset katsomaan, että asunto näyttää siltä kuin sen pitääkin. Mikäli huomaat vikoja tai puutteita, ilmoitat niistä tässä vaiheessa meille. Mahdolliset virheet korjataan ennen muuttoasi – näin kaikki on kunnossa siinä vaiheessa, kun saat uuden kodin avaimet käteesi. Ennen kuin muuttoauto voi kurvata talon pihaan, suorittaa kaupungin tai kunnan rakennusvalvonta vielä rakennuksen käyttöönottotarkastuksen.

Muuta vastavalmistuneeseen asuntoosi

Odottamasi muuttokirje kilahtaa postiluukustasi noin kuukausi ennen muuttopäivää. Jotta pääset muuttamaan vastavalmistuneeseen kotiisi, tulee kaikkien kauppahintaerien sekä mahdollisten lisävalintojen ja muutostöiden olla maksettuna muuttopäivään mennessä. Varsinaisen muuton yhteydessä saat käsiisi myös kattavan tietopaketin, Kodin kansion, joka sisältää kaiken tarvittavan tiedon uudesta kodistasi.

Kun olet asettunut taloksi, saat pian kutsun hallinnonluovutus- ja yhtiökokoukseen. Hallinnonluovutuskokous järjestetään kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun taloyhtiön rakennukset ovat valmiita ja rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt ne käyttöönotettaviksi. Käytännössä hallinnon luovutuksella tarkoitetaan sitä, että taloyhtiön hallinto siirtyy meiltä sinulle ja kaikille muille uudiskohteen osakkeenostajille. Samassa kokouksessa rakennusaikainen tilinpäätös hyväksytään ja taloyhtiölle valitaan uusi hallitus.

Muista myös, että omistusoikeuden siirtymisen jälkeen sinulla on kaksi kuukautta aikaa maksaa varainsiirtovero, joka on 2 % ostamiesi osakkeiden velattomasta hinnasta. Jos olet ensiasunnon ostaja, sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa; riittää, että teet varainsiirtoveroilmoituksen.

Kun ensimmäinen vuosi uudessa kodissasi on vierähtänyt, on vuositarkastuksen aika. Tarkastuksessa käydään läpi kaikki viat, virheet ja vauriot, jotka olet asunnossasi mahdollisesti havainnut. Kun korjaustarpeet on ilmoitettu, taloyhtiön osakkeenomistajat ja hallitus vapauttavat rakennusajan jälkeisen vakuuden. Sen jälkeen voit keskittyä nauttimaan asumisesta uudessa kodissasi.

Kiinnostuitko? Tutustu myytäviin kohteisiimme >>

Uudiskohteen ostaminen pähkinänkuoressa

1 Ennakkovaraus
2 Varaus
3 Kaupanteko
4 Pintamateriaalien valinta ja muiden muutostöiden tilaus
5 Osakkeenostajien kokous
6 Rakentamisajan tutustumiskäynti
7 Muuttotarkastus
8 Rakennusvalvonnan käyttöönottotarkastus
9 Muutto
10 Varainsiirtovero
11 Hallinnon luovutus
12 Vuositarkastus

Lue uudiskohteen ostamisen vaiheista lisää täältä >>

 

Heräsikö aiheesta kysymyksiä? Ota yhteyttä oikeasta yläkulmasta löytyvällä yhteydenottolomakkeella tai suoraan hankekehitysjohtaja Pekka Karhumaahan, puh. 045 358 8428 tai sähköpostitse pekka.karhumaa@sikla.fi. Autamme mielellämme!

 

Sikla on rakennuskonserni ja kiinteistökehittäjä, joka rakentaa yhtiömuotoiset kodit, toimitilat, palvelukodit, hoivatilat, päiväkodit ja koulut vuosien kokemuksella. Sikla on erikoistunut myös siirrettäviin rakennuksiin, jotka valmistuvat Siklan omilla elementtitehtailla.