fbpx
Hoivakodit

Tältä näyttää uudenlainen palvelukoti, joka on suunniteltu kehitysvammaisten tarpeiden mukaan

Oulun Hiukkavaaraan on suunnitteilla kehitysvammaisten palvelukoti, joka on pohjaratkaisultaan tavanomaisesta poikkeava. Minkälaisia asioita hoivakodin suunnittelussa on otettu huomioon, jotta se vastaisi parhaalla mahdollisella tavalla tulevien asukkaiden erityistarpeita?

Kehitysvammaisille suunniteltu palvelukoti on ennen kaikkea koti, jossa arki sujuu aamusta iltaan. Siksi suunnittelussa korostuvat turvallisuus, esteettömyys, virikkeellisyys ja viihtyisyys.

Kurkistetaan Oulun Hiukkavaaraan suunnitteilla olevaan palvelukotiin, joka on suunniteltu näitä neljää periaatetta kunnioittaen. Tulevan palvelukodin pohjaratkaisu on tavanomaisesta siipimallisesta pohjaratkaisusta voimakkaasti poikkeava, ja luontoyhteyttä vahvistetaan kekseliäillä valinnoilla.

Turvallisuus on suunnittelun perusta

Ei ehkä tulisi ensimmäisenä ajatelleeksi, että turvallinen tila on jo pohjaratkaisustaan lähtien erilainen. Hiukkavaaran hoivakodin päärakennuksessa kaikki tukitoiminnot sijoittuvat tilan keskelle niin, että asumisyksiköille tyypillisiä pitkiä käytävätiloja ei käytännössä ole. Näin kaikki tilat ovat helposti valvottavissa.

Uudenlaisen pohjaratkaisun lisäksi tilojen turvallisuus huomioidaan pienissäkin yksityiskohdissa: seinät ovat vahvistettuja, kiintokalusteet erikoiskestäviä ja pintamateriaalit likaa hylkiviä.

Sujuva, turvallinen arki kuuluu asukkaiden lisäksi myös henkilökunnalle. Esimerkiksi käytävätilojen minimoinnin ansiosta pohjaratkaisu tukee mahdollisimman hyvin tilan käyttöä. Keittiö suunnitellaan toimintoineen niin, että asukkaat eivät pääse käsiksi esimerkiksi ruoanlaittovälineisiin ilman valvontaa. Mitä toimivammat tilat ovat henkilökunnalle, sitä paremmin asukkaiden arki pyörii.

Esteettömyys tarkoittaa myös aistiherkkien huomioimista

Tilojen toimivuus on arjen sujuvuuden kannalta oleellisen tärkeää. Siksi kehitysvammaisten palvelukoti suunnitellaan niin, että kaiken ikäisten, ja myös liikuntarajoitteisten, on helppo liikkua sekä sisä- että ulkotiloissa. Ovet ovat riittävän leveitä, kynnyksiä ei ole ja uloskin pääsee helposti luiskaa pitkin.

Liikkumisen esteettömyyden lisäksi kehitysvammaisten hoivakodissa huomioidaan myös aistiesteettömyys. Erityisen tärkeää se on, jos ryhmässä on autismikirjon henkilöitä. Aistiesteettömyys tarkoittaa käytännössä esimerkiksi sitä, että kuormittavat ääniärsykkeet minimoidaan oikeanlaisella akustiikalla, värivalinnoissa suositaan mahdollisimman pehmeitä ja seesteisiä sävyjä ja että valaistus on tarpeen mukaan säädettävissä. Aistiesteettömässä tilassa pienetkin yksityiskohdat mietitään tarkkaan: esimerkiksi erilaisia tehostekuvioita kylpyhuoneen kaakeleissa vältetään, jotteivat ne laukaisisi epämiellyttäviä aistimuksia.

Lue lisää: Tulevaisuuden hoivakoti on esteetön myös aisteille

Virikkeitä ja aktiviteetteja niin sisällä kuin ulkona

Kehitysvammaisten palvelukodin arki on sopivalla tavalla aktiivista. Pihapiiri tarjoaa hauskaa tekemistä: pesäkeinut, erilaiset temppuiluvälineet ja vaikka lentopallokenttä tai koripallon heittelyyn tarkoitettu alue tuovat vaihtelua liikkumiseen ja ulkoiluun.

Hiukkavaaran asumisyksikössä panostetaan erityisesti Green Care -kokemukseen, joka tuo luonnon mahdollisimman lähelle – virikkeellisillä luontokokemuksilla vahvistetaan asukkaan ja luonnon välistä suhdetta.

Luontoyhteys otetaan huomioon jo rakennuksen sijoittelussa, jotta ikkunoista voi katsella kaunista luontomaisemaa.

Sisätiloissa luonto voi näyttäytyä esimerkiksi sisustuksessa. Huonekasveilla ja viherseinillä luonto tuodaan konkreettisesti sisään. Lisäksi värit ja materiaalit tukevat luonnonläheistä tunnelmaa. Ulkona asukkaat voivat ihastella ja tunnustella puita, pensaita ja kukkia. Kasveja istutetaan, kukkia kastellaan ja puutarhan sadosta nautitaan yhdessä – ikioma viljelypalsta tarjoaa mielekästä tekemistä pitkälle syksyyn.

Audiovisuaaliset elementit lisäävät asukkaiden rauhoittavia aistikokemuksia. Luontoyhteyttä voi vahvistaa myös erillisessä aistihuoneessa, jossa luontomiljööseen pääsee matkustamaan visuaalisten kokemusten ja äänimaiseman keinoin. Erilaisin aistivirikkein rakennettu luontomaisema rauhoittaa mieltä, vaikka sisätiloista ei ulos astuisikaan.

Viihtyisyyteen panostaminen tekee palvelukodista kodin

Erilaisilla sisustusratkaisuilla asumisyksiköstä tehdään viihtyisä koti, jossa on mahdollisimman vähän laitosmaisuutta.

Hiukkavaaran sävymaailma on suunniteltu seesteisen harmoniseksi. Värivalintojen lisäksi tunnelmaa luodaan materiaaleilla, pinnoilla ja tekstiileillä. Puumateriaalit, kauniit tapetit tai vaikkapa sähkötakka luovat kodikkaan ympäristön.

Viihtyisä ympäristö jatkuu myös ulos, jossa asukkaat voivat viettää aikaansa. Omalle pihalle voi tehdä vaikka eväsretken, kun puitteet on suunniteltu niin, että ulkona voi istuskella kaikessa rauhassa.

Hiukkavaaran palvelukoti on suunniteltu ryhmäkotimuotoiseen asumiseen. Sen lisäksi jokaisella asukkaalla on oma, yksityinen tilansa. Näin aikaa voi viettää sekä yhdessä että tarpeen mukaan myös omaan rauhaan vetäytyen. Parasta on tietenkin se, että jokainen saa sisustaa huoneensa omannäköiseksi kokonaisuudeksi.

———————————————————-

Sikla on rakennuskonserni ja kiinteistökehittäjä, joka rakentaa palvelukodit, hoivatilat, päiväkodit ja koulut hoivasektorilla sekä julkisille että yksityisille toimijoille vuosien kokemuksella.

Lue lisää Siklan ratkaisuista hoivasektorilla:

Palvelukodit
Päiväkodit
Koulut