Miltä arki näyttää, kun hoivakoti on rakennettu käyttäjälähtöisesti ja aistiesteettömästi?
Liikkuminen rollaattorin kanssa on helppoa. Henkilökohtaisen hygienian hoitaminen kylpyhuoneessa sujuu vaivattomasti. Valoisat tilat on suunniteltu toimiviksi ja esteettömiksi, mutta myös sisustus on viihtyisää. Katse pysähtyy kauniisiin seinäpintoihiin, kädellä voi tunnustella luonnollisia materiaaleja ja mieli lepää harmonisia värisävyjä ihastellessa. Omaan rauhaansa voi vetäytyä helposti, mutta halutessaan voi viettää aikaa myös yhdessä. Sisätiloissa liikkuminen ja toimiminen on turvallista, ja ulkoilukin onnistuu esteettömässä ympäristössä. On kuin kotona olisi, mutta apua ja samanhenkistä seuraa löytyy käden käänteessä.
Hoivakoti, jossa on hyvä asua ja elää – yksi sellainen löytyy Porista.
Viihtyisän elämän Villa Luoto
Siklan lähes kymmenen vuoden kokemus hoivarakentamisesta ja käyttäjälähtöinen suunnittelu yhdistyivät Porissa, kun asuntomessualueelle nousi muutama vuosi sitten palvelukoti Villa Luoto.
Modernissa hoivakodissa ei laitosmaisuudesta ole tietoakaan. Asukkaat kiittelevät valoisia ja viihtyisiä tiloja, joissa liikkuminen on helppoa. Yhteiseen oleskelutilaan voi istahtaa iltapäiväkahville tai korttia pelaamaan. Sisäpihalla voi ihastella omenapuiden kauniita kukintoja tai nauttia marjapensaiden sadosta. Erityisesti rentouttava saunaosasto on kerännyt asukkaiden kehuja. Lempeiden löylyjen jälkeen voi vetäytyä omaan rauhaansa tai viettää iltaa muiden asukkaiden kanssa rupatellen.
Tutustu tarkemmin Villa Luotoon >>
Villa Luoto palvelee sekä kevyemmän palveluasumisen asukkaita että heitä, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoivaa. Tulevaisuudessa välimuotoiselle asumiselle, joka asettuu tehostetun ja kevyemmän palveluasumisen välimaastoon, on entistä enemmän tilausta. Ympäristöministeriön tekemän ennusteen mukaan kymmenen vuoden päästä jopa neljäsosa Suomen väestöstä tulee olemaan yli 65-vuotiaita. Yli 85-vuotiaiden määrä tulee puolestaan kaksinkertaistumaan seuraavan parinkymmenen vuoden aikana. Näin ollen myös ikääntyville räätälöityjä asumisratkaisuja ja yksilöllisiä tarpeita korostavaa asumista on edistettävä – ja parhaimmillaan se tapahtuu hyvissä ajoin ennakkoon. Ehkä juuri nyt olisikin sopiva aika pohtia, miten kunta, yksityinen puoli ja rakennusliikkeet voisivat yhdessä ratkoa hoivasektorin haasteita.
Tiloja käyttäjien ehdoilla
Hoivakoti ei ole vain tila, jossa asutaan. Sen on oltava toimiva kokonaisuus, jossa hoito sujuu mutkattomasti ja arki tuntuu miellyttävältä. Siklalle hoivarakentamisen käyttäjälähtöisyys tarkoittaa sitä, että tilat suunnitellaan palvelemaan jokaista käyttäjää ja tilan kaikkia toimintoja.
Käyttäjien tarpeiden ja toiveiden merkitys korostuu entisestään, kun tiloja suunnitellaan heille, joille arki on tavallista haastavampaa. Ikääntyvien liikkumisrajoitteet on otettava huomioon ympäristön toiminnallisuuksissa ja tilojen varustelussa. Kuulemisen, näkemisen ja muistamisen haasteet on huomioita visuaalisuutta suunniteltaessa. Villa Luodonkin kohdalla asukkaiden erilaiset ja yksilölliset tarpeet huomioitiin jo suunnittelupöydällä. Se näkyy esimerkiksi dynaamisessa valaistuksessa, joka helpottaa muistisairaiden päivittäisiä rutiineja.
Tilojen eri käyttäjäryhmien erityistarpeet poikkeavat toisistaan – liikuntarajoitteisten senioreiden, kehitysvammaisten tai muistisairaiden arjen tarpeet voivat olla hyvinkin vaihtelevia. Toisaalta tilojen on toimittava myös muiden kuin asukkaiden näkökulmasta. Hyvin suunniteltu tila tarjoaa henkilökunnalle ympäristön, jossa työskentely sujuu mutkattomasti. Päivittäistä hoitotyötä helpottavat esimerkiksi leveät oviaukot, vessojen liukuvat ovet ja kattoon asennetut kiskot, joiden avulla liikuntarajoitteisten asukkaiden liikuttelu sujuvoituu. Ja kun useamman kuukauden vaippakuormalle löytyy oma tilansa ja siirrettävän sängyn saa hissin kyytiin, arki on entistä toimivampaa.
“Tilan tulee palvella kaikkia käyttäjiä ja toimintoja niin, että toiminnallisuudet on huomioitu asukkaiden, erityisryhmien ja työntekijöiden osalta.“
Olli Mikkola, myyntipäällikkö, Sikla
Uuden hoivakohteen valmistuessa palautetta arjen toimivuudesta halutaankin kerätä aktiivisesti kaikilta käyttäjäryhmiltä. Kun tietää, mikä toimii ja missä on vielä kehitettävää, voi autenttiset käyttäjäkokemukset ottaa huomioon tulevaisuuden rakentamisessa.
Aistiesteetön hoivakoti tukee hyvinvointia
Vaikka toiminnallisuus ja turvallisuus etusijalla ovatkin, ei viihtyisyyttä sovi unohtaa. Selvää on, että laitosmainen miljöö ei houkuttele, mutta kodinomaisen tunnelman lisäksi on huomioitava muutakin: ympäristön on oltava mahdollisimman miellyttävä kaikille aisteille.
Aistiesteettömällä tilasuunnittelulla tarkoitetaan, että ihmisen aistimaailma otetaan huomioon läpikotaisin. Miltä tila näyttää ja tuntuu? Miltä siellä kuulostaa ja tuoksuu? Aistiesteettömyydellä varmistetaan, että ympäristö on asukkaalle mahdollisimman kuormittamaton: yhteiset tilat eivät ole meluisia, valaistus ei häikäise, kovia tai häiritseviä ääniä ei kuulu ja tilassa tuoksuu miellyttävältä. Erityisen tärkeää aistiesteettömyys on aistiyliherkälle, mutta aisteille miellyttävä ympäristö lisää ihan jokaisen hyvinvointia.
“Aistimaailman miellyttävyydellä on suora vaikutus asukkaan hyvinvointiin. Kuormittava ympäristö heijastuu ihmisen olemukseen, käytökseen ja jopa hoidettavuuteen. Aistiesteettömyydellä helpotetaankin hoivakodin asukkaan arkea.”
Perttu Aikkila, liiketoimintajohtaja, Sikla
Miltä aistiesteetön hoivakoti voisi sitten näyttää? Nykyaikainen Villa Luoto suunniteltiin aistimaailmaa miellyttämään. Palvelutalo sijaitsee meren läheisyydessä, joten sisustukseen on haettu inspiraatiota luonnosta. Puupintoja näkyy niin lattioilla, seinissä kuin ovissakin. Maisematapeteilla ja luontoaiheisilla tauluilla on tilaan tuotu kaunista harmoniaa ja ympäristön muukin väritys on seesteisen luonnonläheinen. Sisätiloissa on suosittu epäsuoraa lämmintä valoa ja luontoaiheiset akustiikkalevyt pehmentävät monikäyttötilojen äänimaailmaa.
Miten moderni hoivakoti rakentuu?
Villa Luoto on yksi Siklan rakentamista kymmenistä hoivakiinteistöistä, joita on suunniteltu niin ikäihmisille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille kuin kehitysvammaisillekin. Esteettömiä, viihtyisiä ja virikkeellisiä hoivakoteja on urakoitu ympäri Suomea jo lähes kymmenen vuoden ajan.
Kohteen suunnittelu lähtee aina tarpeista ja sen keskiöön nousee käyttäjälähtöisyys. Käyttäjien palautetta kuunnellaan herkällä korvalla hyödyntäen sitä suunnittelun alkumetreiltä lähtien. Tulevaisuuden hoivarakentaminen onkin yhdistelmä kokemusta ja käyttäjien tarpeiden syvällistä ymmärtämistä.
Niin Villa Luodossa kuin muissakin hoivakodeissa arjen sujuvuus on lopulta monen asian summa: oikeanlaisista värivalinnoista aina vaippavaraston toimivuuteen. Lopputuloksena syntyy viihtyisä asuinympäristö, joka palvelee saumattomasti käyttäjiensä tarpeita ja toiveita yhdistellen sopivassa suhteessa yhteisöllisyyttä ja yksityisyyttä.
Tutustu tarkemmin Siklan hoivarakentamiseen >>
Haluatko kuulla lisää Siklan hoivakotirakentamisesta? Voit ottaa yhteyttä joko suoraan liiketoimintajohtaja Perttu Aikkilaan, perttu.aikkila@sikla.fi, puh. 040 913 2382 tai jättää meille viestin oikean yläkulman Ota yhteyttä -lomakkeella. Autamme mielellämme!