fbpx
Kodit

Siklan kolmen puukerrostalon tutkimus- ja kehityshankkeella kartutetaan tietoa asiakaskäyttäytymisestä

Rakennusalan ja kiinteistökehityksen asiantuntijan Siklan strategian ytimessä on käyttäjäystävällisten tilojen ja kotien rakentaminen. Oulunkylään suunnitteilla olevan vapaarahoitteisen puukerrostalohankkeen avulla pureudutaan syvällisesti asukkaiden toiveisiin ja kokemuksiin.

Helsingin Oulunkylään, Kivalterintielle, on suunnitteilla uniikki kolmen puukerrostalon kokonaisuus, jossa jokainen talo rakennetaan eri tekniikalla. Yksi taloista rakennetaan hybridirakenteella, jossa teräsrunkoa ympäröi hirsiulkovaippa, toinen toteutetaan massiivipuisena ja kolmas rankarakenteella. Tarkoituksena on tutkia, miten talojen erilainen rakenne vaikuttaa asiakaskokemukseen ennen ostopäätöstä ja sen jälkeen. Hankkeessa tutkitaan yhtä lailla asumismukavuuteen liittyviä, ekologisia kuin taloudellisiakin vaikuttimia. Asuntojen hinta määräytyy rakenteen mukaan, joten myös kustannusten merkityksestä saadaan aitoa asiakastietoa.

”Ajatus hankkeen toteuttamisesta lähti siitä, että ensimmäiset rakentamamme vapaarahoitteiset puukerrostalot keräsivät valtavasti positiivista palautetta niin asiakkailta, naapureilta kuin rakennusvalvonnastakin. Koimme, että olisi kiinnostavaa saada vielä tarkempaa tietoa siitä, mitä asiakkaat arvostavat”, kertoo Siklan hankekehitysjohtaja Pekka Karhumaa.

Tutkimustietoa jatkokäyttöön Tutkijaorganisaationa hankkeessa toimii Luke ja asiakkaiden kokemuksia kerätään kyselytutkimuksin, joita kohdennetaan sekä ostaviin että ostamatta jättäviin asiakkaisiin. Siklalla koetaan tärkeänä, että omat ennakko-odotukset eivät vaikuta hankkeen tuloksiin, vaan asiakaspalautteet ovat mahdollisimman aitoja.

Sikla sai hankkeeseen tontin Helsingin kaupungilta. Hankkeen varsinainen ennakkomarkkinointi aloitetaan tänä syksynä ja rakennuslupaa toivotaan ensi vuoden helmi-maaliskuulle, jolloin valmistumisajankohtana on kesä 2022.

Hankkeella kerrytetään tietoa paitsi omaan käyttöön myös yhteiseksi hyväksi. Tutkimustulokset tulevat olemaan julkisia. Tiedon lisääminen onkin tärkeää, sillä puukerrostalorakentaminen on Suomessa edelleen hyvin marginaalista pitkistä puurakentamisen perinteistä huolimatta.

”Itsellämme tavoitteena on käyttää tutkimustuloksia hyödyksi tulevien rakennushankkeiden suunnittelussa ja sen kautta olla jatkossakin puukerrostalorakentamisessa merkittävä toimija. Haluamme ravistella markkinaa ja toimia alan keihäänkärkenä”, liiketoimintajohtaja Hannu Ala-Pässäri summaa.

 

Oulunkylän puukerrostalohanke kuuluu Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaan. Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelman tavoitteena on yhteistyöllä lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia yksilöllisiä ratkaisuja.

Sikla on rakennuskonserni ja kiinteistökehittäjä, joka rakentaa yhtiömuotoiset kodit, toimitilat, palvelukodit, hoivatilat, päiväkodit ja koulut vuosien kokemuksella. Sikla on erikoistunut myös siirrettäviin rakennuksiin, jotka valmistuvat Siklan omilla elementtitehtailla.

Lue lisää Siklan elementtitehtaista ja moduulien tuotannosta täältä >>>