Miltä näyttää päiväkoti, koulu tai vaikkapa hoivakoti, kun se on suunniteltu käyttäjäkokemusten ohjaamana? Tässä kuusi mielenkiintoista tulevaisuuden suuntaa, joilla me Siklalla haastamme perinteisesti toteutetut tilat uudenlaisilla ratkaisuilla.
Kuka olisikaan parempi asiantuntija tilojen toimivuuden arvioinnissa kuin niiden käyttäjä? Päiväkodin, koulun tai palvelukodin käyttäjät, asukkaat ja tietenkin myös henkilökunta tietävät parhaiten, mitkä ratkaisut toimivat hyvin ja minkälaisia yksityiskohtia voisi vielä hioa.
Siklalle käyttäjäkokemukset ovat arvokkaita siksi, että haluamme suunnitella sellaisia rakennuksia, jotka oikeasti vastaavat käyttäjien yksilöllisiä tarpeita ja toiveita. Pieniä ja isoja yksityiskohtia hiomalla syntyy tiloja, jotka ovat kuin mittatilaustyönä käyttäjilleen tehtyjä. Se ei onnistu, jos tilojen käyttäjiltä saatua palautetta ei kuunnella.
Keräämme palautetta siksi, että voisimme hyödyntää sitä uusien tilojen suunnittelussa. Vain näin on mahdollista innovoida jotain aivan uudenlaista – sellaista, jota ei ehkä osata vielä edes tilata. Samalla haastamme tavanomaisia ja perinteisiä toimintamalleja, jotta tulevaisuuden tilat palvelisivat käyttäjiään entistä paremmin.
Miltä käyttäjäkokemusten mukaan suunnitellut tulevaisuuden tilat sitten näyttävät? Seuraavat mielenkiintoiset kehityssuunnat ohjaavat nyt tilasuunnitteluamme.
Lue myös: Siklalla työn lähtökohta ovat käyttäjien kokemukset
1. Käytävättömät pohjaratkaisut
Keräämämme käyttäjäpalautteen mukaan tavanomaisesta poikkeaville pohjaratkaisuille on nyt entistä enemmän tilausta. Siksi siipimallisten rakennusten sijaan me Siklalla suunnittelemme nyt kehämäisiä tilaratkaisuja, joissa perinteisiä käytäviä ei juuri ole.
Vanhaa siipimallia haastava pohjaratkaisumme perustuu sydänaulaan, ja tilan oleelliset toiminnot sijoittuvat kehään sen ympärille. Perinteisestä poikkeavan pohjaratkaisun ansiosta turhaa läpikulkua tai häiriötekijöitä ei synny. Se on tärkeää esimerkiksi koulutiloissa, joissa oppilaiden on saatava keskittyä ilman jatkuvia keskeytyksiä. Toisaalta hoivakodeissa käytävättömyys tarjoaa esteettömän näkyvyyden ympäri rakennusta, jolloin sekä asukkaiden että henkilökunnan turvallisuus lisääntyy. Ja mitä vähemmän rakennuksessa on pitkiä, kapeita käytäviä, sitä vähemmän siellä on myös vähäiselle käytölle jäävää hukkatilaa.
Uudentyyppinen pohjaratkaisu on suunniteltava erityisen huolella arjen toiminnan näkökulmasta. Esimerkiksi wc- tai kylpyhuonetilojen sijoittelu suhteessa ruokailu- tai asuintiloihin voi olla ratkaiseva asia toiminnallisuuden ja toisaalta myös viihtyisyyden näkökulmasta. Päiväkodissa lepohetkeä voi häiritä, jos wc on liian lähellä päiväunihuonetta. Hoivakodissa puolestaan vietetään paljon aikaa oleskelutilassa, joten suora näköyhteys saunan tai kylpyhuoneen ovelle voi tuntua epämiellyttävältä.
2. Muunneltavat tilat
Tulevaisuuden tila on mahdollisimman muuntojoustava: käyttäjien ei tarvitse toimia tilojen ehdoilla, vaan tila muokkautuu käyttäjien mukaan.
Käytännössä muuntojoustavuudella tarkoitetaan sitä, että tila muuntuu käyttäjien tarpeiden mukaan nopeasti ja helposti. Siksi otamme muunneltavuuden huomioon jo rakennusta suunniteltaessa, jotta tila muokkautuu käyttötarkoituksesta toiseen.
Esimerkiksi päiväkodissa yhtenäinen salitila voidaan muuttaa erillisiksi pienryhmätiloiksi tai vaikka useammaksi mikrotilaksi. Kun tila on alusta alkaen suunniteltu muuntojoustavaksi, muokkautuu se muun muassa liikuteltavien väliseinien avulla aina käyttötarpeen mukaan. Muuntojoustavuuden ansiosta tilan käyttäjien päivä voi sisältää hyvinkin vaihtelevaa toimintaa.
Parhaimmillaan tila muuttuu saman päivän aikana aivan toiseen tarkoitukseen: päiväkoti tai koulu voi ilta-aikaan palvella esimerkiksi vapaa-ajan toimintaa. Näin tilan käyttöastekin pysyy korkeana.
”Täällä on paljon yhteistä ja avointa tilaa, mutta myös eriytettäviä tiloja. Esimerkiksi seinien paikkoihin voitiin itse vaikuttaa – rakennuksen perusrakenne antoi tähän mahdollisuuden.”
Käyttäjäkokemus – Saloisten koulukeskus
3. Laajat lasipinnat
Keräämämme käyttäjäpalautteen mukaan esimerkiksi päiväkodissa lapsia on helpompi pitää silmällä, kun lasipintoja on mahdollisimman paljon. Siksi näyttäviä, korkeitakin lasipintoja tullaan hyödyntämään uusissa tiloissamme entistä enemmän.
Läpinäkyvän lasin ansiosta tilaa on helppo valvoa. Lisäksi laajat lasipinnat tekevät tilasta valoisan ja avaran. Kokoon taittuvien lasiseinäkkeiden avulla myös tilan muuntojoustavuus lisääntyy. Sälekaihtimia hyödyntämällä voi laajoja lasipintoja tarpeen mukaan peittää.
4. Toimiva piha-alue
Käyttäjät sen tietävät: toimiva tila ei rajoitu vain seinien sisäpuolelle, vaan jatkuu luontevasti piha-alueelle. Pihan toimivuus on tärkeää päiväkotilaisille ja koululaisille mutta yhtä lailla hoivakotien asukkaille. Siksi onkin oleellista, että rakennuksen pihakokonaisuus suunnitellaan aina sen käyttäjien erityistarpeet huomioiden.
Lasten käyttöön suunniteltavan pihan on oltava sellainen, että sen jokaiseen kulmaan on esteetön näkyvyys. Toisaalta on huomioitava myös pieniä yksityiskohtia, jotta arki rullaa mahdollisimman sujuvasti ja turvallisesti: aitojen on oltava sellaisia, etteivät ne houkuttele lapsia kiipeilemään, hiekkalaatikko ei voi olla suoraan auringon paisteen alla, ja pihalle sijoiteltavan vesipisteen avulla pahimmat kuraroiskeet voi suihkuttaa pois jo ennen sisätiloihin siirtymistä. Lisäksi virikkeelliselle toiminnalle on oltava riittävästi tilaa, jotta lapset pääsevät ulkoilemaan ja liikkumaan aktiivisesti – monipuoliset leikki- ja pelipaikat tekevät arjesta mukavan vaihtelevaa.
”Piha on hyvä, sillä siinä ei ole kuolleita kulmia ja lapset ovat silmän alla koko ajan.”
Ikäihmisten ja kehitysvammaisten palvelukodeissa tarpeet ovat kokoamiemme käyttäjäkokemusten mukaan toisenlaisia. Siksi sisä- ja ulkotilojen välillä kulkemista helpottaa aina luiska, jonka avulla rollaattorilla ja myös sängyllä pääsee sujuvasti ulos. Pihan kulkureitit suunnitellaan niin, että myös liikuntarajoitteisten on mahdollista ulkoilla. Pihalla voi komeilla vaikkapa pieni kota, jossa asukkaat voivat nauttia yhdessäolosta pihakeinujen, puutarhan ja viihtyisien oleskelualueiden lisäksi.
5. Tarkoituksenmukaiset varastotilat
Käyttäjäkokemusten pohjalta on entistäkin selvempää, että varastotila ei ole koskaan vain pelkkä varastotila. On tilojen käyttäjien tarpeista kiinni, minkälaista säilytystilaa kokonaisuuteen on tarpeen integroida ja miten varastotilat sijoitellaan.
Palautteen avulla olemme huomanneet esimerkiksi sen, että ikäihmisten hoivakodissa säilytystilaa on oltava päivittäin käytössä oleville apuvälineille mutta myös erikseen vaipoille. Päiväkodissa taas erillinen pihavarasto voi olla tarpeen, jotta leikkivälineet saa kätevästi säältä suojaan. Myös pyörille ja muille ulkoiluvälineille tarvitaan riittävästi omaa varastotilaa. Kenties myös lattianpesukone kaipaa sopivan säilytyspaikan.
Siksi suunnittelemme, mitoitamme ja sijoittelemme varastotilat niin, että käyttäjien arki sujuvoituu entisestään.
6. Pienet yksityiskohdat
Pienillä yksityiskohdilla voi olla yllättävän paljon merkitystä – siksi hienosäädämme yksityiskohtia entistä perusteellisemmin, jotta kokonaisuus olisi käyttäjien näkökulmasta mahdollisimman toimiva ja harmoninen.
Esimerkiksi keittiötilojen suunnittelun kannalta on oleellista tietää etukäteen, valmistetaanko tilassa ruokaa vai käytetäänkö sitä yksinomaan jakelukeittiönä. Näin kaappi-, säilytys- ja laskutilojen määrä voidaan optimoida ja ruoan jakeluun tarkoitetut tarjoiluluukut sijoitella oikein.
Joskus tärkeä yksityiskohta voi olla vaikka se, minkälaisia vetimiä ovissa käytetään. Tai se, miten pistorasiat sijoitetaan tilaan, jotta älylaitteiden käyttäminen ja lataaminen olisi mahdollisimman helppoa.
Kun kaikki yksityiskohdat pintamateriaaleista teknisiin ratkaisuihin on hiottu kokonaisuuteen sopivaksi, tulevaisuuden tila on käyttäjäystävällisempi kuin koskaan aiemmin.
—————————————————————–
Sikla on rakennuskonserni ja kiinteistökehittäjä, joka rakentaa yhtiömuotoiset kodit, toimitilat, palvelukodit, hoivatilat, päiväkodit ja koulut vuosien kokemuksella. Sikla on erikoistunut myös siirrettäviin rakennuksiin sekä minitaloihin, jotka valmistuvat Siklan omilla elementtitehtailla.
Lue lisää: