fbpx
Hoivakodit, Lehdistötiedotteet

Erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille uusi hoivakoti Ouluun – suunnittelun keskiössä käytävätön pohjaratkaisu ja Green Care -ajattelu

Sikla rakentaa kehitysvammaisten hoivakodin Oulun Hiukkavaaraan

Sikla-konserniin kuuluva Siklatilat Oy toteuttaa erityistä tukea tarvitsevien kehitysvammaisten henkilöiden hoivakodin Oulun Hiukkavaaraan. Hoivakoti Uula toteutetaan yhteistyössä Humanan kanssa ja sen toiminta perustuu Humanan Hyvän Mielen Koti -toimintamalliin.

Hoivakoti Uulaan rakentuu 17 tehostetun palveluasumisen paikkaa ja 4 tukiasuntoa. Tilojen suunnittelun lähtökohtana on ollut asukkaiden erityisten tarpeiden huomiointi Siklan Parempia käyttäjäkokemuksia -ajattelun mukaisesti. Hoivakodin suunnitteluprosessi on toteutettu tiiviissä yhteistyössä Humanan kanssa parhaiden mahdollisten ratkaisujen ja sujuvan arjen saavuttamiseksi.

”Modernin ja asukkaiden hyvinvoinnin parhaalla mahdollisella tavalla huomioivan hoivakodin suunnittelu ja rakentaminen Siklan kotiseudulle vahvassa yhteistyössä Humanan kanssa on ollut meille luonnollisesti varsin mieluista ja palkitsevaa. Uulan suunnittelussa on alusta saakka menty sekä asukkaiden että henkilöstön tarpeet edellä – tarkoituksenmukainen, muuntojoustava tilankäyttö, apuvälineiden säilytys ja esteettömyys ovat olleet tärkeitä suunnittelussa huomioituja seikkoja”, kertoo Siklan myyntipäällikkö Jaakko Pietiläinen.

”Lisäksi Uulan suunnittelussa on päädytty käytävättömään pohjaratkaisuun. Perinteisestihän hoivakodit ovat olleet pohjaratkaisultaan siipimallisia, joissa asuinhuoneet sijoittuvat pitkien käytävien varrelle. Uulassa ei käytäviä ole, vaan talon keskeltä löytyy kodin ”sydän”, johon sijoittuvat yhteiset tilat: keittiö, oleskelutila, sauna ja suihkut sekä henkilöstön tilat. Asukkaiden omat, yksityiset huoneet taas sijoittuvat talon sydämen ympärille, lyhyen matkan päähän henkilöstöstä, avusta ja talon palveluista. Käytävistä säästetty tila saadaan tässä pohjaratkaisussa siirrettyä hyödylliseen käyttöön – asukkaiden oleskeluun. Lisäksi tilat ovat avoimet ja näköyhteys, ja näin myös turvallisuus, saadaan maksimoitua”, Pietiläinen jatkaa.

”Uulan suunnittelussa on huomioitu aistiystävällisyys ja Green Care -ajattelu. Esimerkiksi ääntä vaimentavat materiaalit ja rauhallinen, luonnonmukainen värimaailma luovat asukkaille rauhoittavan asuinympäristön. Tätä tuetaan myös esimerkiksi talon valaistuksella. Green Care puolestaan tuo luonnon ja luontokokemukset vahvasti mukaan asukkaiden elämään. Muun muassa marjapensaat ja istutuslaatikot mahdollistavat terapeuttisen ja sosiaalisen puutarhatoiminnan, ja avara ja viihtyisä piha esimerkiksi erilaiset pihapelit. Rakennuksen sijoittelussa on pyritty huomioimaan ikkunasta avautuva luontomaisema”, kuvailee Humana Asumispalveluiden johtaja Annareetta Vaara tulevan hoitokodin erityispiirteitä.

Hoivakoti Uula valmistuu Hiukkavaaraan alkuvuodesta 2023.

 

Sikla on valtakunnallinen rakennusalan ja kiinteistökehityksen konserni, joka on erikoistunut asunto- ja toimitilatuotantoon sekä koulujen, hoiva- ja päiväkotien rakentamiseen. Toiminnan ytimessä yrityksellä on tilojen käytännön toimivuus ja käyttäjien huomiointi tilasuunnittelussa. Vuonna 2021 konsernin liikevaihto oli 109 miljoonaa euroa. Konserni työllistää noin 170 henkilöä.

Humana on johtava pohjoismainen sosiaalialan toimija, joka tarjoaa yksilöllisiä sosiaalipalveluita lähellä ihmistä ja perheen arkea. Meitä on Suomessa 3 000. Autamme ja tuemme päivittäin 4 500 ihmistä erilaisissa elämäntilanteissa. Visiomme mukaisesti uskomme siihen, että jokaisella on oikeus hyvään elämään – ja tätä visiota toteutamme hyvinvaikuttamalla ihmisiin ja yhteiskuntaan.

 

LISÄTIEDOT:
Jaakko Pietiläinen, myyntipäällikkö, Siklatilat Oy, 044 721 3926, jaakko.pietilainen@sikla.fi
Annareetta Vaara, johtaja, Humana Asumispalvelut, 050 342 6508, annareetta.vaara@humana.fi