fbpx
Kodit

Paljon puhetta puukerrostaloista – Mutta mitä ajattelevat ostajat?

Kun Siklan ja samalla Helsingin ensimmäinen vapaarahoitteinen puukerrostalo valmistui, siitä saatu palaute oli niin rohkaisevaa, että erityisesti yksi kysymys jäi mietityttämään: jos asukkaiden palaute on näin positiivista, eikö puukerrostaloja kannattaisi rakentaa enemmän? Nyt tähän kysymykseen etsitään vastauksia uudenlaisen tutkimuksen avulla.

Mänty, Tammi ja Kuusi. Sen nimisiä tulevat olemaan Helsingin Oulunkylään nousevat kerrostalot, kun ne aikanaan valmistuvat. Nimistäkin voi ehkä päätellä, että kyse on puisista kerrostaloista. Jo pelkästään se – puu kerrostalon rakennusmateriaalina – poikkeaa valtavirrasta. Tässä talokolmikossa on kuitenkin myös jotain muuta ainutlaatuista.

Päältä päin jokainen Kivalterintien kulmille rakennettavista taloista tulee näyttämään suurin piirtein samalta. Jokainen niistä on ulkoisesti erittäin näyttävä: on upotettua parveketta, on ulkoverhouspaneelia.

Kyse ei ole kuitenkaan ulkonäöstä. Jutun juju löytyy nimittäin talojen sisältä: niiden rakenteista.

Yksi Helsingin Ogelin taloista, Mänty, rakennetaan massiivipuisella rungolla.

Tammi-nimisen talon runko on puolestaan puurunkorakenteinen – se on tuttu rakenneratkaisu pien- ja omakotitalorakentamisen puolelta.

Kolmas talo, Kuusi, on hybridimalli. Sen rakenne on betoninen mutta ulkovaippa hirsipuinen. Juuri teräsbetonirunko on tällä hetkellä yleisin rakenneratkaisu kerrostaloissa.

Mutta miksi kolme erilaista ratkaisua?

Ogelin puutalotrio on osa Helsingin kaupungin Kehittyvä kerrostalo -tutkimus- ja kehityshanketta. Sen tavoitteena on lisätä kerrostaloasumisen laatua, houkuttelevuutta ja uusia ratkaisuja. 

Oleellinen osa Kehittyvä kerrostalo -ohjelmaa on myös puurakentamisen lisääminen. Juuri tähän tavoitteeseen Ogelin puukerrostalot pyrkivät vastaamaan. Tarkoituksena on selvittää, miten rakenteiden materiaali vaikuttaa kuluttajan ostopäätökseen ja myöhempiin asumiskokemuksiin – vai vaikuttaako se?

Koska kaikki kolme taloa rakennetaan samalle tontille, vieretysten, on mahdollista tutkia juuri sitä, mitkä muut tekijät kuin sijainti vaikuttavat kuluttajakäyttäytymiseen. Ja jotta relevantteja vastauksia saadaan, on kysyttävä tietysti asiakkailta.

Kuka kysyisi ostajan mielipidettä?

Puukerrostalorakentamista hehkutetaan julkisessa keskustelussa – ja syystäkin. Puurakentaminen on ekologista, minkä takia yhteiskunta ja kaupungit kannustavat siihen. 

Sen lisäksi puukerrostalojen asukkailta saatu palaute on positiivista. Siklalla se huomattiin, kun Helsingin Honkasuolle muutama vuosi sitten valmistunut puukerrostalo sai asukkailtaan suitsutusta.

Positiivinen palaute on tietenkin rohkaisevaa. Sen lisäksi tarvitaan kuitenkin yksityiskohtaista ja täsmällistä tietoa siitä, mitä ostajat puukerrostaloista ajattelevat:

Vaikuttaako asuintalon rakennusmateriaali ostopäätökseen? 

Onko asiakas valmis maksamaan enemmän ekologisesta puukerrostaloasunnosta kuin betonirakenteisesta kerrostalosta?

Vaikuttaako puumateriaali asumisviihtyvyyteen tai jopa asukkaiden yhteisöllisyyden kokemukseen?

Tällaisia kysymyksiä esitetään Helsingin Ogelin tuleville asukkaille ennakkomarkkinointivaiheessa, vuosikorjausten yhteydessä ja muutaman vuoden päästä, kun asukkaat ovat ehtineet jo asettua taloksi. 

Mielenkiintoista on myös kuulla, mitä ajattelevat ne, jotka ovat kiinnostuneita Ogelin puutaloista mutta eivät kuitenkaan päädy ostamaan asuntoa. Ovatko syyt taloudellisia vai kenties muita?

Puukerrostalojen hyödyt tiedetään – mutta miten saada puurakentaminen kasvuun?

Ogelin tutkimus- ja kehityshankkeen aikana pyritään löytämään vastauksia kysymyksiin, joita asiakkailta ei ole ennen kysytty. Palaute on oleellisen tärkeää paitsi Siklalle myös laajemmin yhteiskunnallisesti.

Puurakentamisen hyödyt pienemmästä hiilijalanjäljestä puutalojen viihtyisyyteen kyllä tunnetaan. Silti teräsbetoni on suosiossa nimenomaan kerrostalorakentamisen puolella: se on tällä hetkellä puurakentamista kustannustehokkaampi ja helpompi ratkaisu. Siksi puukerrostalorakentamisen suosio laahaa vielä jäljessä. Osin hitaaseen kasvuun ovat syynä myös paloturvallisuuteen liittyvät säännökset, osin äänieristykseen liittyvät haasteet. Ne nostavat rakentamisen kustannuksia.

Ennen kuin puukerrostalorakentamisen rakenteelliset ja tekniset ratkaisut tulevat laajemmin tutuiksi ja asiakkaiden ostopäätökseen vaikuttavat tekijät ovat tarkemmin selvillä, puukerrostalorakentamisen suosio tuskin kääntyy radikaaliin nousuun.

Siklan toiveena ja tavoitteena onkin, että kun tietoa on saatavilla enemmän, myös puutalorakentamisen suosio kasvaa. Siksi tutkimuksen tulokset ovat aikanaan julkisia.

Miten puumateriaali vaikuttaa ostopäätökseen?

Tutkimuksen tekeminen ei tosin ole niin yksinkertaista kuin äkkiseltään voisi kuvitella – asunnon ostopäätökseen kun vaikuttaa moni tekijä. 

Siksi Ogelin hankkeessa pyritään selvittämään myös sitä, miten paljon päätökseen vaikuttaa juuri rakennusmateriaali, kuinka paljon taas muut perinteisemmät ostokriteerit, kuten asunnon pohjaratkaisun toimivuus tai se, minkälaiset näkymät asunnosta avautuvat.

Puumateriaali ei ole suinkaan ainoa Oulunkylään nousevan talokolmikon vetovoimatekijöistä. Suunnittelussa on panostettu paitsi arkkitehtuuriin myös asuntojen toimiviin pohjaratkaisuihin. Esimerkiksi viime vuosina suosiossa olleet avoimet, toisiinsa limittyvät tilat ovat asukkaalle yleensä haasteellisia. Siksi Ogelissa pohjaratkaisut on mietitty pidemmälle: vaikka tilat ovat avonaisia, kaikelle – vaikkapa sitten keittiönpöydälle – löytyy oma, selkeä paikkansa. Myös asuntojen tekniset ratkaisut on hiottu huippuunsa: esimerkiksi parvekkeiden ovet tulevat olemaan liukuvia, jotta tilantuntu lisääntyy.

Kun Ogelin puukerrostalot parin vuoden päästä valmistuvat, erilaisia asuntoja aina yksiöstä isompiin ullakkoasuntoihin on reilut 80. 

Sen jälkeen selviää muun muassa se, miten paljon puumateriaali vaikuttaa asiakkaan ostopäätökseen ja minkälaiset kuluttajat haluavat muuttaa juuri puukerrostaloon.

 

Lue lisää: Siklan kolmen puukerrostalon tutkimus- ja kehityshankkeella kartutetaan tietoa asiakaskäyttäytymisestä