fbpx
Yleinen

Siirrettävä rakennus on kaikkea muuta kuin parakkirakennelma – Modernit moduulit syntyvät nyt Siikalatvan tehtaalla

Metalliset parakkirakennukset nököttävät rakennustyömaan kyljessä. Parakit toimittavat koulun virkaa sillä välin, kun varsinaista kiinteistöä rakennetaan. Siinä mielikuva, joka syntyy edelleen siirtokelpoisista tiloista puhuttaessa. Siirrettävissä oleva tila voi kuitenkin olla näyttävä rakennus, jota ei silmämääräisesti kiinteästä rakennuksesta edes erota. Miten se on mahdollista?

Perustukset on tehty. Viemäri-, vesi- ja sähköputket ovat valmiina kytkettäviksi. Suurikokoinen auto kurvaa tontille. Kyydissä kulkee moduuli, joka on yksi rakenteilla olevan tilan useammasta moduulielementistä. Palaset yhdistetään, niitä nostetaan päällekkäin ja lopulta ne kiinnitetään toisiinsa. Seuraavaksi rakennus viimeistellään vesikatolla ja taloteknisillä asennuksilla. Vielä piha- ja vihertyöt ja rakennus on valmis käyttöönottoon.

Siirtokelpoisen tilan hienous piilee siinä, että sen voi nimensä mukaisesti siirtää paikasta tai vaikka kaupungista toiseen. Siirtokelpoista tilaa ei tehdä maanvaraiselle lattialle, toisin kuin paikalla rakennettavat kiinteistöt. Kun tila aikanaan siirretään seuraavaan paikkaan, jäljelle jää vain kivijalka, sillä lattia- ja välipohjarakenne on osa moduulielementtiä, joita yhdistelemällä tila on kasattu.

Siirrettävyys ratkaisee monenlaiset tilahaasteet

Ensimmäiset siirtokelpoiset tilat nähtiin Suomessa jo 70-luvulla. Tuolloin ne palvelivat lähinnä väistötiloina. Puhuttiin parakkikouluista, joihin oppilaat sijoitettiin odottamaan varsinaisen koulurakennuksen valmistumista. Vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana siirtokelpoisista tiloista on tullut varteenotettava vaihtoehto pysyville rakennuksille.

Siirrettäville tiloille löytyy kysyntää ennen kaikkea kunnissa, joissa investointi pysyvään koulurakennukseen ei ole taloudellisesti järkevää. Kun oppilasmäärän arvioidaan laskevan tulevaisuudessa, ei kiinteän koulun rakentamiselle ole perusteita – riskinä kun on, että muutaman kymmenen vuoden päästä rakennukselle ei ole riittävästi käyttäjiä, tai että se on kokonaan tyhjillään. Siirtokelpoisuus ratkaiseekin monen kunnan tilahaasteet, kun tila voidaan tarpeen mukaan siirtää muualle tai muuntaa aivan toiseen käyttötarkoitukseen.

Rakennuksen näyttävyydestä ei tarvitse kuitenkaan tinkiä; modernit siirtokelpoiset tilat ovat arkkitehtonisesti ja rakennusteknisesti toimivia kokonaisuuksia, joilla ei ole mitään tekemistä parakkimaisten rakennusten kanssa.

Tila kuin moderni Lego-palikkatalo

Vaikka siirrettävissä oleva tila on kuin Lego-palikoista koottu kokonaisuus, ei se päälle päin näytä siirrettävältä tai väliaikaiselta. Siitä pitävät huolen nykyaikaisesti valmistettavat, puurakenteiset tilamoduulit, joita valmistetaan nyt Siklan Siikalatvalle avatussa upouudessa elementtitehtaassa.

Moduulit, joista aikanaan syntyy esimerkiksi kouluja, päiväkoteja, hoivakoteja ja puukerrostaloja, syntyvät uusimmalla tekniikalla varustetussa tehtaassa. Ensin paikkansa elementtipöydällä löytävät seinä-, katto- ja lattiapinnat. Kun peruselementit on nostettu paikoilleen, esivalmistellut moduulit siirtyvät kiskoille. Tilamoduuli etenee kiskoja pitkin samalla, kun sen sisätila rakennetaan täysin valmiiksi vesi- ja kiintokalustusta, talotekniikkaa ja erilaisia pinnoitteita myöten. Kun moduuli lopulta tulee tuotantolinjan päähän, jokainen yksityiskohta on paikallaan. Tuotantolinjalla voi valmistua vaikkapa kokonainen kerrostaloyksiö, joka kuljetetaan loppusijoituspaikkaansa, asetetaan paikoilleen ja kytketään sähköihin ja muuhun talotekniikkaan paikan päällä.

Ripeää rakentamista

Siirrettävä rakennus on varsin muuntojoustava, sillä samaa tilaa voi hyödyntää eri käyttötarkoituksiin tilan sijoituspaikkaa vaihtamalla, elementtejä lisäämällä tai niitä muutoin muokkaamalla – ekologistakin se on, kun tilaa on mahdollista siirtää paikasta toiseen tarpeen mukaan. Siirreltävyyden lisäksi moduuleista rakennettavien tilojen puolesta puhuu moni muukin seikka.

Moduulituotantoisesti nouseva tila rakentuu verrattain nopeasti, sillä tontin maanrakennustöitä ja tilaelementtejä voidaan tehdä samanaikaisesti. Kun tontilla työstetään perustuksia, elementtitehtaalla laatoitetaan jo keittiön seinää ja asennetaan wc-istuimia paikoilleen. Uudenlainen tuotantomalli säästää aikaa ja palvelee eri toten tilanteissa, joissa tilaa tarvitaan nopeasti.

Siirrettävä tila on kokonaistaloudellisesti fiksu valinta erityisesti silloin, kun tilan tarve on väliaikainen. Väliaikaistarvetta palvelevat toimisto- ja liiketilat tai muuttotappiokuntien koulut tai päiväkodit, joiden elinkaari on viidestä pariinkymmeneen vuotta, kannattaa toteuttaa siirtokelpoisina. Kun siirrettävän tilan hankkii vuokramallilla, jolloin tilaaja ei omista tarvitsemaansa tilaa, on kiinteistöriskikin vähäinen, toisin kuin pysyväistilahankintojen kohdalla.

Lue lisää Siklan vuokramallista >>

Moduulituotanto tekee rakentamisesta myös turvallista. Vuodenajat tai Suomen vaihtelevat sääolosuhteet eivät tuotantoa hidasta, kun elementtitehtaan rakennusolosuhteet kosteustasapainosta lähtien on viritetty optimaaliselle tasolle.

Hybridimalli on tulevaisuutta

Siirtokelpoisten tilojen rinnalla nähdään tulevaisuudessa entistä enemmän myös hybridimalleja. Käytännössä se tarkoittaa sitä, osa tilasta on pysyvää rakennusta ja osa sellaista tilaa, jota voidaan vähentää tai lisätä tarpeen mukaan. Näin tietty osa rakennuksesta on joustavasti muunneltavissa.

Esimerkkinä toimii koulukompleksi: perusosa, kuten keittiö, ruokala ja yhteiset tilat ovat pysyviä, mutta ympärille rakentuvat opetussiivet muodostuvat siirtokelpoisista tilaelementeistä. Oppilasmäärän vaihdellessa myös opetustilat muokkautuvat sen mukaan. Näin tila on muuntojoustava koko elinkaarensa ajan ja palvelee tarvittaessa useita vuosikymmeniä.

Entä kuinka pitkäikäinen siirtokelpoinen tila on? Siirtokelpoisiksi suunnitellut tilat on tarkoitettu viidestä jopa kahdenkymmenen vuoden käyttöön. Asuintarkoitukseen valmistuvat tilamoduulit kestävät tietenkin useita vuosikymmeniä ja niistä kootaan pysyviä, ekologisia puukerrostaloja.

Tutustu tarkemmin  siirtokelpoisiin tilaratkaisuihimme >>

Sikla rakentaa siirrettäviä rakennuksia. Siirrettävä päiväkoti, palvelukoti tai koulu on toimiva ratkaisu esimerkiksi kunnassa, jonka väestön määrän tai rakenteen oletetaan muuttuvan tulevina vuosina. Siirtokelpoiset tilat rakentuvat helposti omissa tehtaissamme. 

Tutustu Siklan elementtitehtaisiin >>

Haluatko kuulla lisää siirtokelpoisten tilojen mahdollisuuksista? Voit ottaa yhteyttä joko suoraan konsernijohtaja Janne Niemiseen, janne.nieminen@sikla.fi, puh. 044 534 0543 tai jättää meille viestin oikean yläkulman Ota yhteyttä -lomakkeella. Autamme mielellämme!