Siklan minitalo tuodaan aamulla rakennuspaikalle, ja illalla siihen voi jo muuttaa sisään. Kotimaisesta puusta valmistettavat 30–60 neliön talot toimivat mainiosti esimerkiksi etätyö- tai vapaa-ajan asuntoina.
Talorakentajana 15 vuotta sitten aloittanut Sikla on kasvanut Oulusta maanlaajuiseksi rakentamisen ja kiinteistökehityksen innovatiiviseksi asiantuntijayritykseksi. Yritys rakentaa asuntoja ja toimitiloja sekä rakennuksia kasvatus- ja terveystoimialoille.
Sikla-konserniin kuuluvan Siklaelementit Oy:n moduulituotanto on konsernin uusi, merkittävä kasvualue. Siklaelementit on valmistanut jo viitisen vuotta teollisesti puisia tasoelementtejä. Nyt uusinta uutta ovat minikodit.
– Minikoti on 30–50 neliöinen, tehtaalla alusta loppuun saakka valmistettu talo, joka nostetaan rakennuspaikalla nosturilla kokonaisena perustusten päälle. Rakennukseen tuodaan yhden liitäntäluukun kautta kaikki vesi-, viemäri- ja sähköliitännät, Siklan hallintojohtaja Tuomo Hilliaho kertoo.
Vastaavanlaisia ratkaisuja on nähty aiemmin Ruotsissa ja joitakin kokeiluja myös Suomessa. Sikla on nyt ensimmäisiä toimijoita, joka aloittaa tämän konseptin mukaisten rakennusten laajamittaisen teollisen tuotannon Suomessa.
– Maailmalla minimalismiin ja ekologisuuteen nojaavien ratkaisujen suosio on selvästi kasvamassa, ja siksi me tuomme tällaisen vaihtoehdon myös suomalaisten ulottuville, Hilliaho toteaa.
Ekologinen ratkaisu
Minikodin ekologisuus realisoituu sen rankarunkorakenteessa. Puu on kotimaista ja rakennukset on tehty kotimaisella työllä Siikalatvan ja Limingan tehtailla Pohjois-Pohjanmaalla. Rakentamisessa on minimoitu hukkamateriaalit kaikella mahdollisella tavalla.
Talot rakennetaan kokonaan tehtaiden valvotuissa olosuhteissa eli kuivissa ja lämpimissä sisätiloissa. Tällä varmistetaan se, ettei rakenteisiin pääse kosteutta, joka voisi aiheuttaa ongelmia. Tämä on tärkeä ero verrattaessa valmisratkaisua rakennuspaikalla rakennettavaan taloon, jonka materiaalit ovat rakennusajan sään armoilla.
Minikodeissa on perusratkaisuna sähkölämmitys, joka on edullinen vaihtoehto, kun rakennukset on toteutettu modernilla pysyvän asuinrakennuksen lämmöneristyksellä. Kesäasumista varten taloihin saa vielä lisäksi ilmalämpöpumpun, jolla voidaan viilentää rakennus kesäkuumalla.
Mainio ratkaisu etätyöhön
Minikodit vastaavat erinomaisesti vapaa-ajan asunnon tai etätyökodin tarpeisiin. Niiden pystytys on vaivatonta, sillä aamulla paikalle tuotu talo on illalla muuttovalmis. Näin kakkoskoti voidaan helposti tuoda haluttuun paikkaan vaikkapa keskelle vanhaa pihapiiriä.
Toinen vaihtoehto on kokonainen useiden minikotien muodostama yhteisö, kuten erilaiset etätyökylät, joita Sikla on jo kaavaillut yhteistyössä kuntien ja kaupunkien kanssa useampaankin kohteeseen eri puolille maata.
– Aluerakentamiskohteiden uusille taloille olemme suunnitelleet sähkölle vaihtoehtoiseksi lämmitysmuodoksi yhteisesti toteutettavan ja varmasti ekologisen maalämmön, kertoo Hilliaho.
Minikodin toteutus on merkittävästi paikalle rakennettua taloa edullisempaa. Ideaalirakennuspaikalla 30–50 neliömetrin talon neliöhinta on noin 3 000 euroa per neliö ilman tonttikustannusta.
Kyseessä on tällöin täysin muuttovalmis koti, johon asukkaat ovat itse valinneet pintamateriaalit, kiintokalusteet ja kodinkoneet.
Minikotien rinnalla Sikla laajentaa innovatiivista tarjontaansa rakentamalla keskeisiin loma-asuntokohteisiin, kuten Hankoon, Vuokattiin ja Ylläkselle, kakkoskoteja.
Näiden etätyöskentelyn mahdollistavien ratkaisujen kysyntä kasvaa voimakkaasti. Kasvua oli nähtävissä jo ennen korona-aikaa, mutta buumi on vain voimistunut.
– Olemme parisen vuotta kehittäneet kakkoskotikonseptia, joka soveltuu sekä etätyöskentelyyn että loma-asumiseen. Keskitymme alueisiin, joissa asunnot tukeutuvat lomakeskusten palveluihin, kuten ravintoloihin ja kylpylöihin, Siklan konsernijohtaja Janne Nieminen kertoo.
Jatkuvaa kehitystyötä
Sikla on myös mukana Helsingin Oulunkylässä Helsingin kehittyvä kerrostalo -ohjelman tutkimus- ja kehityshankkeessa. Hankkeessa Sikla rakentaa kolme identtistä kerrostaloa kolmella eri rakennevaihtoehdolla: yksi rakennuksista on CLT-runkoinen, toinen rankarakenteinen ja kolmas hybridirakenteinen, jossa betonirunkoa ympäröi hirsiulkovaippa.
– Tutkimme asukkaiden kokemuksia erilaisten asuntojen ostamisesta sekä myös sitä, minkälaisia kokemuksia heillä on erilaisissa taloissa asumisesta. Tutkimuksen pohjalta saatujen tietojen avulla kehitämme tulevaisuuden asumisratkaisuja, Nieminen valottaa hankkeen tavoitteita.
Artikkeli ilmestynyt HS Rakentaminen -julkaisussa 26.1.2022.
—————————————————
Lue lisää:
Siklaelementit – Minikodit
Siklaelementit – Minitalot
Siklaelementit – Lomatuvat