fbpx
Yleinen

Kokonaisvastuurakentaminen säästää aikaa ja rahaa

Rakentamishanke on kuin palapeli, jossa isompien ja pienempien palasten yhteensovittaminen vaatii aikaa ja vaivaa. Kokonaisvastuurakentamisen palapelissä on perinteisestä urakkamallista poiketen kuitenkin vain kaksi palasta: tilaaja ja työn toteuttaja, joka vastaa niin suunnittelusta ja koordinoinnista kuin rakentamisesta.

Olipa kyseessä sitten koulun, päiväkodin tai vaikka hoivakodin rakentaminen, on tavanomainen tilahanke mittava ja osin monimutkainenkin kokonaisuus, jossa riittää palasia pyöriteltäväksi. Ensin on kilpailutettava kaikki suunnittelun erilliset osa-alueet. Tämän jälkeen kilpailutetaan hankkeen kaikki osaurakat sähkötöistä LVI-asennuksiin. Perinteisessä urakkamallissa toimijoita on monia ja rajapintojakin useita. Lisäksi työvaiheiden koordinointi ja aikatauluttaminen vaativat asiantuntemusta ja vaivannäköä, jotta palapelin palaset asettuvat oikea-aikaisesti kohdilleen. Mitä suuremmasta rakennushankkeesta on kyse, sitä enemmän työmaalla on palasia hallinnoitavana. Lukuisat osaset muodostavat laajan kokonaisuuden, joten viivästyksiltäkään harvemmin vältytään.

Kokonaisvastuurakentamisen mallissa palapeli näyttää huomattavasti yksinkertaisemmalta. Urakka tilataan yhdeltä toimijalta, joka ottaa vastuun sekä palapelin jokaisesta palasesta että niiden siirtelystä. Hanke suunnitellaan, koordinoidaan ja rakennetaan niin, että tilaaja operoi ainoastaan valitsemansa toimijan kanssa.

Aikaa ja rahaa säästyy

Kokonaisvastuurakentaminen – tutummin KVR – on tilaajalle vaivaton, nopea ja kustannustehokas rakentamisen malli. Tilaaja on sopimussuhteessa vain yhden toimijan kanssa, joka puolestaan vastaa hankkeen kaikista vaiheista alkaen suunnittelusta ja päättyen tarvittaviin takuutöihin.

Kokonaisvastuurakentamista voisi verrata omakotirakentamisen puolelta tuttuun avaimet käteen -ratkaisuun. Yhden luukun periaate vapauttaa tilaajan aikaa ja resursseja, kun palapelin yksittäisten palasten pyörittely jää tilaajan valitsemalle KVR-urakoitsijalle. Erityisen hyvin kokonaisvastuurakentamisen malli toimii silloin, kun aikaa ei ole tuhlattavaksi. Kun koko prosessi on yksissä käsissä, työvaiheet nivoutuvat jouhevaksi ja aikataulullisesti optimaaliseksi ketjuksi.

Myös hinnoittelun osalta KVR-malli on varsin selkeä: kokonaisuudella on yksi, tilaajan budjetin mukaan määräytyvä hintalappu.

Lompakkoystävälliseksi kokonaisvastuurakentamisen tekee ensinnäkin se, että urakoitsija suunnittelee ja rakentaa kohteen toimiviksi toteamiaan ratkaisuja ja ennalta kilpailutettuja alihankintaverkostoja hyödyntäen. Näin asiakkaan toiveet ja tilan toiminnallisuustarpeet sovitetaan kymmenistä hankkeista kertyneellä kokemuksella toimivaksi ja budjettiin sopivaksi tilakokonaisuudeksi. KVR-mallissa tilaaja ei myöskään määrittele jokaisen seinän, ikkunan tai vesihanan tarkkaa paikkaa, joten kustannukset pysyvät siitäkin syystä taloudellisesti maltillisella tasolla.

Tilaaja mukaan suunnitteluun

Se, ettei hankkeen tilaaja voi vaikuttaa jokaiseen yksityiskohtaan, ei tarkoita sitä, etteikö suunnittelussa huomioitaisi asiakkaan tai tilan tulevien käyttäjien toiveita. Päinvastoin –
onnistunut KVR-urakka edellyttää, että tilaajan tavoitteet ja toiveet ovat alusta lähtien selvillä. Näin KVR-urakoitsija voi hyödyntää omaa ammattitaitoaan tilaajan lompakkoon sopivalla tavalla niin, että tilakokonaisuus vastaa käyttäjien tarpeita ja tilaajan asettamaa budjettia parhaalla mahdollisella tavalla.

KVR-urakkana rakennettu Saloisten koulukeskus Raahessa on konkreettinen esimerkki siitä, miten käyttäjälähtöisyys toimi suunnittelun lähtökohtana aina alusta saakka. Vuonna 2020 valmistuneen Saloisten koulukeskuksen moderni oppimisympäristö suunniteltiin ennen kaikkea oppilaslähtöisesti. Avarat tilat tukevat uuden opetussuunnitelman mukaista oppimista, koulutilojen muuntojoustavuus puolestaan palvelee kunkin oppilaan yksilöllisiä oppimistarpeita. Korkeita ikkunoita, näyttävä portaikko, paljon lasipintoja – kaikki yksityiskohdat tukevat oppilaiden päivittäistä hyvinvointia ja viihtymistä aivan kuten hankkeen alkuvaiheessa linjattiin.

Tutustu tarkemmin Saloisten koulukeskukseen >>

Kokonaisvastuurakentamisen malli toimii tilaan kuin tilaan

Kokonaisvastuurakentamisen projekti alkaa aina yksilöllisellä tarvekartoituksella. Kun asiakkaan toiveet ovat tiedossa, suunnitellaan tila ennalta määriteltyyn budjettiin sopivaksi kokonaisuudeksi.

Mikäli tilaajalla ei ole aiempaa kokemusta, voi asiantunteva ja kokenut KVR-urakoitsija toimia myös neuvonantajana; asiakkaan kannattaa hyödyntää kymmenien hankkeiden ja useiden vuosien aikana kertynyt kokemus omassa projektissaan. Osaava urakoitsija voi auttaa myös kiinteistölle sopivan tontin haussa.

Pian suunnitelman ja tarjouksen hyväksymisen jälkeen rakennustyöt pääsevät käyntiin. Tilaaja käy vuoropuhelua vain KVR-urakoitsijan kanssa, joten prosessin eri vaiheet eivät kuormita tilaajaa tai vaadi erillistä tilaajaorganisaatiota. Rakentamisprosessin läpinäkyvyys on KVR-urakankin aikana tärkeää: viikkoraporttien avulla tilaaja pysyy koko ajan kartalla siitä, mitä on tehty ja mitä tapahtuu seuraavaksi.

Mutta voiko KVR-mallilla rakentaa minkä tahansa tilan?

Kokonaisvastuurakentaminen sopii niin yksityisen kuin julkisen puolen hankkeisiin ja kaikenlaisiin kohteisiin. KVR-urakka etenee siinä missä mikä tahansa muukin rakennusprojekti sillä erotuksella, että urakoitsijalle kuuluva kokonaisvastuu keventää tilaajan taakkaa huomattavasti.

Tutustu tarkemmin Siklan KVR-rakentamisen ratkaisuihin >>

Haluatko kuulla lisää KVR-urakoinnista? Voit ottaa yhteyttä joko suoraan liiketoimintajohtaja Perttu Aikkilaan, perttu.aikkila@sikla.fi, puh. 040 913 2382 tai jättää meille viestin oikean yläkulman Ota yhteyttä -lomakkeella. Autamme mielellämme!