fbpx
Hoivakodit

Hoivakodin sisustus tukee asukkaan hyvinvointia – kauniissa ja toimivassa tilassa viihdytään

Ajattelitko sinäkin, että hoivakoti on aina ankea, tylsä ja vähän tunkkainen paikka? Näin saattoi parikymmentä vuotta sitten ollakin. Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Sisustuksella uusista hoivakodeista tehdään viihtyisiä.

Hoivakoti ei ole vain kodinomainen tila – se on koti, jossa asukas viihtyy ja voi hyvin. Siksi ikäihmisille ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa tarjoavat hoivakodit rakennetaan ja sisustetaan harkiten.

“Tavoitteenamme on, että hoivakodista luodaan asukkaille koti, ei vain kodinomainen tila.”

Anne Jaakkola, Interior Designer, Sikla

Kukkatapetteja ja luonnollista puuta

Vuonna 2020 valmistunut Jämijärven hoivakoti on hyvä esimerkki uudenlaisesta palveluasumisesta – laitosmaisuudesta tai kolkkoudesta ei ole tietoakaan. Seiniä koristavat näyttävät kukkatapetit, puukuvioinen lattia luo kodikasta ilmettä, ja isot ikkunapinnat tekevät tiloista valoisia. Värejäkään ei ole säästelty: sinisen, vihreän ja petroolin sävyt tuovat ripauksen särmikkyyttä hoivakotiin, jossa asukashuoneita on kolmisenkymmentä.

Materiaalivalinnoilla, sävymaailmalla ja pienillä yksityiskohdilla on iso vaikutus asukkaiden viihtyvyyteen ja parhaassa tapauksessa myös toimintakykyyn. Sisustusratkaisuilla voidaan helpottaa esimerkiksi muistisairaiden itsenäistä toimimista. Kun käytävillä on turvallista liikkua ja ympäristö on vaivaton hahmottaa riittävien kontrastien avulla, helpottuu muistisairaan omatoiminen arki.

Tutustu tarkemmin Jämijärven hoivakotiin >>

Yhden hoivakodin sisällä on monta persoonallista kotia

Miten hoivakotien sisustus sitten suunnitellaan?

Sisustusratkaisujen pohjana toimivat aina hoivakotioperaattorin tarpeet ja toiveet. Tilan värivalinnat voivat perustua esimerkiksi toimijan visuaaliseen konseptiin tai brändiväreihin. Toisaalta hoivakoteja voidaan sisustaa myös tietyn teeman mukaan. Sisustustyyli voi rakentua vaikkapa puutarha-, kulttuuri- tai luontoteeman ympärille.

Näyttävät yksityiskohdat – viherkasviseinä, maisematapetti tai sisustustakka – tekevät asukkaiden yhteisessä käytössä olevista tiloista viihtyisiä. Oleskeluhuoneen katseenvangitsija voi olla esimerkiksi valokuvatapetti, johon on ikuistettu asukkaille tuttu nähtävyys tai paikka, josta kahvipöydän ääressä riittää keskusteltavaa. Pienet, arkea helpottavat yksityiskohdatkin ovat tärkeitä. Kun tiloissa käytettävät törmäyssuojat, kulmalistat ja käsituet ovat kliinisen metallin sijaan puisia, tuo se tilaan lämmintä tunnelmaa.

Mutta jotta hoivakoti tuntuisi kodilta, on asukkaan persoonan päästävä esiin. Siksi yhden hoivakodin sisältä löytyy oikeastaan useampi koti.

Henkilökohtaisessa käytössä olevien asukashuoneiden pohjasisustus pidetään melko neutraalina, jotta asukas voi luoda kodistaan oman näköisensä kokonaisuuden. Tutut huonekalut, kodikkaat tekstiilit ja omaperäiset yksityiskohdat tekevät jokaisesta asukashuoneesta persoonallisen. Verhoilla, tyynyillä ja muilla piensisustuselementeillä huone muokkautuu helposti asujansa näköiseksi.

Hyvinvointia oikeanlaisella sisustuksella

Hoivakodit suunnitellaan aina asukkaiden tarpeet huomioiden. Sama koskee sisustusratkaisuja, sillä hoivakodin sisustus- ja materiaalivalinnoissa on esteettisten seikkojen lisäksi otettava huomioon paljon muutakin.

Materiaalien ja pintojen on oltava turvallisia, kestäviä ja helposti puhdistettavia. Siksi hoivakotien seinissä käytetään yleensä helppohoitoisia maalipintoja, ja tapettienkin on oltava pestäviä ja hankauksen kestäviä. Siivouskone ja erilaiset arkea helpottavat apuvälineet kuuluvat hoivakodin arkeen, joten materiaalien on kestettävä myös niiden päivittäistä käyttöä. Paloturvallisuuttakaan ei sovi unohtaa; siksi hoivakotiin valitaan aina paloturvallisia sisustus- ja pintamateriaaleja.

Sisustuksessa käytetään mahdollisimman selkeitä värejä ja riittävästi kontrasteja, jotta asukkaat hahmottavat eri tilat toisistaan ja liikkuminen hoivakodin sisällä tuntuu turvalliselta. Lattiat eivät saa olla liukkaita, ja siksi lattiamateriaaleissa suositaan pintakitkaa, jonka päällä huonomminkin kulkevan vanhuksen on turvallista kävellä.

Lisäksi hyvä valaistus tekee arjesta sujuvampaa. Vanhusten näköaisti ei kuormitu ja esimerkiksi erilaisista silmäsairauksista kärsivien on helpompi toimia, kun tiloissa suositaan mattapintaisia laattoja ja valoa heijastamattomia himmeitä maalipintoja. Myös oikeanlainen ääniympäristö lisää asukkaan viihtyvyyttä. Akustiset ratkaisut tehdään niin, ettei tilan melutaso pääse kohoamaan ja ettei esimerkiksi jälkikaiku häiritse kuulokojeita käyttäviä vanhuksia.

Lue lisää aistiesteettömästä hoivarakentamisesta >>

Ei mikään tavallinen sisustuskohde

Hoivakotien sisustussuunnittelu vaatii muiden tilojen suunnittelusta poikkeavaa erikoisosaamista ja kokemusta. Kun sisustussuunnittelija on mukana suunnittelutyössä hyvissä ajoin, voi viihtyvyyteen vaikuttavia asioita ottaa huomioon jo siinä vaiheessa, kun tilaa rakennetaan.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että sisustussuunnittelija voi keskustella esimerkiksi sähköasentajan kanssa valaistuksen erityistarpeista tai tilakokonaisuuteen sopivien pistorasioiden väristä. Näin tilasta saadaan mahdollisimman viihtyisä ja toimiva. Sillä selvää on, että kauniissa miljöössä viihtyvät niin hoivakodin asukkaat kuin sen työntekijätkin.

Tutustu tarkemmin Siklan hoivakotiratkaisuihin >>

 

Sikla on rakennuskonserni ja kiinteistökehittäjä, joka rakentaa palvelukodit, hoivatilat, päiväkodit ja koulut hoivasektorilla sekä julkisille että yksityisille toimijoille vuosien kokemuksella.

Haluatko kuulla lisää hoivarakentamisesta? Voit ottaa yhteyttä joko suoraan liiketoimintajohtaja Perttu Aikkilaan, perttu.aikkila@sikla.fi, puh. 040 913 2382 tai jättää meille viestin oikean yläkulman Ota yhteyttä -lomakkeella. Autamme mielellämme!