fbpx
Elementtitehdas

Haaveiletko omasta minikodista? Suositut minitalot valmistuvat muutamassa kuukaudessa

Pikkuruinen talo, jossa neliöiden määrä ei päätä huimaa, mutta kaikki mukavuudet löytyvät kompaktin kodin sisältä. Kuulostaa hyvältä! Miten minikodin voisi saada omakseen?

 Maailmalla suositut minitalot ovat valloittaneet muutamassa vuodessa suomalaisten sydämet. Ulkomailla yksiön kokoiset tiny house -talot ovat kiinnostaneet jo vuosia, nyt minikoti-innostus on roihahtanut myös meillä.

Eikä ihme, sillä pienet, yleensä alle 50 neliön minitalot sopivat monenlaiselle asujalle: yksin eläville, pariskunnille, pienille perheille, senioreille. Oikeastaan minikoti sopii ihan jokaiselle, joka arvostaa kompaktin asumisen hyötyjä yhdistettynä omakotitaloasumisen rauhaan, yksityisyyteen ja omaan pihaan. Toisin kuin pienessä kerros- tai rivitaloasunnossa, minikodissa ei seinänaapureita ei ole, mutta omaa rauhaa ja pihaa senkin edestä. 

Omakotitalon parhaat puolet yhdistyvät kompaktiin minimalismiin

Pikkuruiset minitalot ovat suloisen näköisiä, mutta ne viehättävät monesta muustakin syystä.

Yksi syy löytyy kokonaisvaltaisen minimalismin suosiosta. Turhaa tavaraa halutaan karsia, jotta elämä olisi yksinkertaisempaa ja selkeää. Tähän tarpeeseen minitalojen tiivistetty tehokkuus tarjoaa kiinnostavan ratkaisun: niukkojen neliöiden sisään ei mahdu mitään ylimääräistä, joten tavaran määrää on suorastaan pakko vähentää.

Minimalismi kulkee käsi kädessä ekologisuuden kanssa. Yhä useampi haluaa vaalia ekologisesti kestävämpää elämäntapaa, jossa niin kuluttamiseen kuin asumisen vastuullisuuteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Minitalossa turhaa tavaraa ei kerry nurkkiin, eikä ylimääräisten neliöiden lämmittämiseen huku energiaa.

Minimalismin ja ympäristöystävällisyyden lisäksi minitaloinnostuksen taustalla on yhden hengen talouksien lisääntyminen. Noin puolet suomalaista asuu yksin, joten ei ole yllätys, että minikodin kompakti tehokkuus yhdistettynä omakotitaloasumisen parhaisiin puoliin kiinnostaa yhä useampaa. Minitalo onkin erinomainen vaihtoehto yksin asuvalle, joka ei välttämättä halua sijoittaa isoon omakotitaloon, mutta kaipaa asumisen rauhaa ja omaa pihaa. 

Toisaalta monipaikka-asuminen houkuttelee suomalaisia jatkuvasti enemmän. Kehityssuunta on, että kaupunkikodin rinnalle halutaan ydinkeskustan ulkopuolelle sijoittuva kakkoskoti, joka pitää sisällään kaikki asumisen mukavuudet. Kun on kaksi erillistä ja erilaista kotia, etätyöskentelyn ja vapaa-ajan limittäminen toimii sujuvammin. Siksi pikkuruinen mutta täysin varusteltu minitalo on monen kakkoskodista haaveilevan unelmaratkaisu. Ja koska tontin ei tarvitse olla suuri, pienempikin rakennuspaikka mahdollistaa minikotihaaveet.

Minitalo valmistuu muutamassa kuukaudessa

Minitalo valmistuu hämmästyttävän nopeasti. Kun rakennuslupa on myönnetty, kestää vain kaksi–kolme kuukautta siihen, että omaan minikotiin pääsee asettumaan.

Minitalot rakennetaan täysin valmiiksi jo tehtaassa, siksi ne valmistuvat nopealla aikataululla. Kun talo on viimeistä pintaa myöten valmis, se kuljetetaan tontille, nostetaan perustusten päälle ja kytketään valmiina odottaviin vesi-, viemäri- ja sähköliittymiin.

Siinä se – talo on valmis asuttavaksi, eikä tontilla tehtävään asennustyöhön mennyt kuin muutamia tunteja.

Tehdasvalmistus mahdollistaa paitsi ripeän tuotannon myös kilpailukykyisen hintatason. Siksi tehdasympäristössä rakennettu ja massaräätälöity talo on kustannustehokas – tietenkin myös talon koolla on oleellinen vaikutus sen hankintahintaan. Parasta on kuitenkin se, että käsityönä liukuhihnalla valmistettava talo rakennetaan aina asiakkaan valintojen mukaan.  

Räätälöiden syntyy omannäköinen minikoti

Moduulimaisesti valmistuvaa minikotia voisi verrata vaikkapa uuden auton ostoon: perusmalli on valmiina, mutta oikeastaan kaikkeen muuhun voi itse vaikuttaa.

Minitalon suunnittelu aloitetaan sopivan talomallin valinnasta. Mallin lisäksi taloon voi valita ulkovärin, sisätilojen sävymaailman, pinta- ja sisustusmateriaalit sekä kalusteet.

Minitalo on räätälöitävissä myös pohjan osalta: sama pohjaratkaisu on käännettävissä neljällä eri tavalla, jotta tontin ilmansuunnat voidaan huomioida parhaalla mahdollisella tavalla. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että toisin kuin esimerkiksi uudisasunnoissa, minitaloissa ikkunoiden ja ulko-oven paikan voi itse valita. Se on erityisesti asumismukavuuden kannalta tärkeää, jotta auringon valo kulkeutuu sisään ihanteellisesti.

Erilaisilla lisävarusteilla talosta voi muokata omaa arkea mahdollisimman hyvin palvelevan kokonaisuuden. Minitaloon voidaan rakentaa esimerkiksi terassi, patio tai kuisti. Ne valmistetaan tehtaassa ja toimitetaan valmiin talon kanssa samaan aikaan tontille. Myös muita lisävarusteita on valittavissa: lisämukavuutta asumiseen tuo ilmalämpöpumppu tai vaikkapa kuivauskaappi. 

Näin saat oman minikodin

Miten ikioman minikodin voi sitten saada? Tarvitaan vain rakennuspaikka, muut asiat hoituvat sen jälkeen näin:

 1. Tarvekartoitus
  Ensimmäisessä vaiheessa kaikki asumiseen liittyvät toiveesi käydään huolellisesti läpi. Sen jälkeen valitaan rakennuspaikkaan sopivin minitalomalli ja sommitellaan sen sijoitus tontille.
 2. Materiaali- ja varusteluvalinnat
  Seuraavaksi suunnitellaan kaikki minitalon yksityiskohdat aina ulkoseinän väristä kodinkoneisiin. Valinnat saat tehdä kohteittain räätälöidystä vakiovalikoimastamme. Tämän lisäksi voit halutessasi tilata erilaisia lisävarusteita, kuten vaikkapa ilmalämpöpumpun.
 3. Kustannuslaskelma
  Kun kokonaissuunnitelma on hahmottunut, saat laskelman taloprojektin hankintakustannuksista.
 4. Rakennuslupa
  Minitalon valmistusta ei aloiteta ennen kuin rakennuslupa on myönnetty. Rakennuslupaprosessiin on hyvä varata aikaa, sillä se kestää paikkakunnasta riippuen useammasta kuukaudesta yli puoleen vuoteen.
 5. Rakentaminen ja perustukset
  Kun rakennuslupa on myönnetty, talon tehdasvalmistus alkaa. Minitalo rakennetaan täysin valmiiksi tehtaan sisällä. Sinun tehtäväksesi jää tontilla tapahtuvat työvaiheet: tarvittavat maatyöt, perustukset sekä vesi-, viemäri- ja sähköliittymät. Kaikkiin näihin saat tarvittaessa apua, neuvoja ja urakoitsijasuosituksia meiltä.
 6. Toimitus
  Kun minitalo on valmis, se toimitetaan tontille, nostetaan perustuksille ja liitetään sähköön, veteen ja viemäriputkiin. Mikäli olet tilannut myös lisävarusteita, kuten esimerkiksi kuisti-, terassi- tai patiomoduulin, ne toimitetaan ja asennetaan paikalleen samalla kertaa.

  Sitten onkin valmista!

  Haaveiletko sinäkin ikiomasta minikodista? Ota yhteyttä!