fbpx
Toteutettu:
Ammattiopisto Luovi, Seinäjoki

Koulusuunnittelua käyttäjien erityistarpeet huomioiden Seinäjoella

Virpi Tapanimäki, koulutuspäällikkö

"Kaikki ovat kaikkia lähellä"

Kaikki ovat viihtyneet täällä ja yhteisöllisyys toteutuu hyvin. Olemme täällä kaikki lähellä toisiamme ja henkilökunnan tilatkin ovat helposti opiskelijoiden saavutettavissa rakennuksen keskellä. Parasta täällä on avaruus, valoisuus, tilavuus ja isot ikkunat. Akustiikka toimii tosi hyvin. Lisäksi hirsi tuo mukavan lämmön koko rakennukseen ja täällä on hyvä hengittää. Säilytystilaa voisi aina olla enemmän, mutta sekin on kaksipiippuinen juttu – mitä enemmän on säilytystilaa, sitä enemmän tulee säilöttyä kaikkea turhaa.

Olemme ammatillinen erityisoppilaitos ja opiskelijamme tarvitsevat erityistä tukea opinnoissaan. Kun tila on hyvin suunniteltu, myös erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat voivat toimia näinkin avarissa tiloissa. Luokkien väliin on esimerkiksi suunniteltu pieniä tiloja, joihin voi mennä, jos tarvitsee omaa rauhaa.

Opiskelijoissa huomaa kyllä eron, he ovat nauttineet uusista tiloista. Ei oikeastaan ole mitään, mitä tehtäisiin toisin, jos nyt aloitettaisiin alusta. Voisi sanoa, että nämä ovat luksustilat koko meidän väelle.

Lue lisää Siklan rakentamista kouluista

Ammattiopisto Luovi, Seinäjoki

Valmistumisvuosi

2020

Oppilasmäärä

80

Kerrosneliöt

Päärakennus 1000 m2, halli 200 m2, varasto 100 m2

Kerrosluku

1

Lämmitysmuoto

Maalämpö + aurinkopanelit

Rakennusmateriaali

Hirsi

Kaikki alkaa hyvästä tontista

Täällä Seinäjoella ei oikein ollut meidän oppilaitoskäyttöön soveltuvia valmiita tiloja, sillä meillä oli tarve esteettömälle halli-, luokka- ja toimistotilalle. Sitten löytyi tämä tontti, jonka sijainti on loistava! Sitten pääsimmekin suunnittelemaan uutta ja juuri meidän tarpeisiin tehtyä koulua alusta asti. Tämä rakennus onkin sisältä paljon moniulotteisempi kuin mitä ulkoa päin uskoisi.

Käyttäjät mukana suunnitelussa

Aluksi meidän ihmisiltä ja opiskelijoilta pyydettiin toiveita ja tarpeita, mitä toimintoja tilassa tulisi olla. Henkilöstö on muutenkin ollut koko ajan mukana tässä prosessissa ja opiskelijatkin ovat saaneet kertoa mielipiteensä muun muassa kalustuksen suhteen. He halusivat ehdottomasti pyöreitä pöytiä, pyörällisiä tuoleja ja oleskeluryhmiä, joten niitä hankittiin. Yhteisiä istuskelutiloja käytämme myös opetukseen, ja siirtoseinillä saamme jaettua suuria tiloja pienemmiksi.

Kouluesite