fbpx
Kodit

Asunto-osakkeen oston vaiheet

Asunto-osakkeen ostaminen uudiskohteesta voi herättää monia kysymyksiä, ja etenkin ensikertalainen osakkeenostaja on monien uusien asioiden edessä.

Kokosimme asiakkaidemme avuksi aikajanan, jonka avulla havainnollistetaan, kuinka asunnon hankinta etenee aina muuttovaiheeseen ja omistusoikeuden siirtymiseen saakka.

1 ENNAKKOMARKKINOINTI

Ennakkomarkkinoinnin tarkoituksena on selvittää asuntojen kysyntää markkinoilla. Kysynnän perusteella rakennuttaja päättää, käynnistetäänkö ennakkomarkkinoinnin kohteena olevan asuintalon rakentaminen.

Ennakkomarkkinoinnissa ostajat näkevät kohteen alustavat suunnitelmat ja ennakkomarkkinointihinnaston. Rakennuttajalla on oikeus tehdä muutoksia alustaviin suunnitelmiin ja ennakkomarkkinointihinnastoon tarpeen niin vaatiessa.

2 VARAUS

Ennakkomarkkinoinnissa olevan asunnon voi varata varaussopimuksella. Varaussopimuksen yhteydessä ostaja maksaa varausmaksun. Jos rakentaminen ei käynnisty tai ostaja haluaa peruuttaa varauksen, maksettu varausmaksu palautetaan korottomana. Kaupan syntyessä maksettu varausmaksu on osa kauppahintaa.

Ostajalla on mahdollisuus tutustua ennakkomarkkinointivaiheessa asunnon sisustus- ja pintamateriaalivalikoimaan.

3 KAUPANTEKO

Kun uudiskohteessa on riittävä määrä varauksia ja rahoittajapankki on myöntänyt kohteelle RS-rahoituksen (rakentamisvaiheen suojajärjestelmä), voidaan kauppakirjojen allekirjoittaminen aloittaa.

Kauppakirjojen allekirjoitustilaisuudessa käydään läpi myyntiasiakirjat ja tutustutaan RS-asiakirjoihin. Kauppakirjojen allekirjoituksen jälkeen maksettavaksi tulee myyntihinnan ensimmäinen erä. Loput maksueristä erääntyvät kohteen valmiusasteen mukaan.

4 SISUSTUSVALINNAT

Kun ostaja allekirjoittaa kauppakirjan rakentamisen alkuvaiheessa, hän pääsee vaikuttamaan asuntonsa pintamateriaaleihin.

Kauppahintaan sisältyy laaja valikoima sisustussuunnittelijan valitsemia, laadukkaita sisustus- ja pintamateriaaleja, joista ostaja valitsee materiaalit omaan asuntoonsa. Halutessaan ostaja saa myös yksilöllistä neuvontaa sisustus- ja pintamateriaalien valintaan rakennuttajan sisustusstudiolla.

5 OSAKKEENOSTAJIEN KOKOUS

Kun 25 % taloyhtiön asunnoista on myyty, rakennuttaja järjestää osakkeenostajien kokouksen.

Kokouksessa vastaava työnjohtaja kertoo työmaan kuulumiset ja osakkeenostajat voivat valita rakennustyön ulkopuolisen tarkkailijan ja/tai rakennusaikaisen tilintarkastajan.

6 TUTUSTUMINEN KOTIIN

Rakentamisaikana kutsumme ostajan tutustumaan tulevaan kotiinsa.

7 MUUTTOTARKASTUS

Kutsumme ostajan tarkastamaan tulevan kotinsa ennen viimeisen maksuerän erääntymistä. Ostaja dokumentoi mahdolliset asunnossa havaitut viat ja puutteet muuttotarkastusohjeen mukaisesti. Siklatilat Oy korjaa mahdolliset viat ja puutteet ennen muuttoajankohtaa.

8 KÄYTTÖÖNOTTOTARKASTUS

Käyttöönottotarkastus on kaupungin tai kunnan rakennusvalvonnan suorittama tarkastus, jossa rakennus hyväksytään kaikilta osin käyttöönotettavaksi. Käyttöönottotarkastuksessa rakennus todetaan rakennetuksi lain, asetusten, hyvän rakentamistavan ja suunnitelmien mukaisesti.

9 MUUTTO

Lähetämme muuttoon ja hallinnan luovutukseen liittyviä ohjeita ostajille sähköpostitse 6-8 viikkoa ennen muuttopäivää. Muuttokirjeessä ostajalle kerrotaan tarkka päivämäärä, jolloin hallinta luovutetaan, tiedotetaan laskutuksesta sekä mahdollisesta tonttiosuuden lunastuksesta. Myös tulevan isännöitsijän terveiset löytyvät tiedotteesta.

Kaikki kauppahintaerät sekä mahdolliset lisä- ja muutostyöt tulee olla maksettuna muuttopäivään mennessä.

Jokaisesta asunnosta löytyy Kodin kansio, joka sisältää kaiken tarvittavan tiedon kyseisestä asunnosta.

10 VARAINSIIRTOVERO

Asunto-osakkeiden, autopaikkojen ja varasto-osakkeiden kaupassa ostaja maksaa varainsiirtoveroa 2 % osakkeiden velattomasta hinnasta. Varainsiirtovero on maksettava kahden kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt ostajalle. Ensiasunnon ostajan ehdot täyttävän ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa asunnosta, mutta varainsiirtoveroilmoitus täytyy kuitenkin tehdä. Autopaikkojen vero tulee maksuun normaalisti myös ensiasunnon ostajalle.

Omistusoikeuden siirtymisen edellytyksenä on, että kauppahinta on kokonaisuudessaan maksettu myyjälle.

11 HALLINNON LUOVUTUS

Siklatilat Oy järjestää hallinnonluovutus- ja yhtiökokouksen kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun taloyhtiön rakennukset ovat valmiita ja rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt ne käyttöönotettaviksi. Hallinnonluovutus- ja yhtiökokouksessa rakennusaikainen tilinpäätös hyväksytään ja omistajat valitsevat taloyhtiölle uuden hallituksen. Rakentamisvaihe päättyy hallinnon luovutukseen.

Taloyhtiön osakkeenomistajat ja hallitus vapauttavat rakennusaikaisen vakuuden.

12 VUOSITARKASTUS

Vuositarkastus toteutetaan 12-15 kuukauden kuluttua käyttöönottotarkastuksesta.

Vuositarkastuksessa käydään läpi ilmenneiden vikojen ja vaurioiden mahdolliset korjaustarpeet. Taloyhtiön osakkeenomistajat ja hallitus vapauttavat rakennusajan jälkeisen vakuuden.

 

Heräsikö aiheesta kysymyksiä? Ota yhteyttä oikeasta yläkulmasta löytyvällä yhteydenottolomakkeella tai suoraan hankekehitysjohtaja Pekka Karhumaahan, puh. 045 358 8428 tai sähköpostitse pekka.karhumaa@sikla.fi. Autamme mielellämme!

 


Sikla on rakennuskonserni ja kiinteistökehittäjä, joka rakentaa yhtiömuotoiset kodit, toimitilat, palvelukodit, hoivatilat, päiväkodit ja koulut vuosien kokemuksella. Sikla on erikoistunut myös siirrettäviin rakennuksiin, jotka valmistuvat Siklan omilla elementtitehtailla.